7 Eylül 2009 Pazartesi

KARNİYOL ARILARIN ANAARI YEDEKLEMESİ

Eski kaynaklarda karniyol arılarının çok oğulcu oldugu yazılmaktadır. Günümüzde bile karniyolla ilgili yazılar yazıldıgında hiç bir araştırma yapmadan eski eserlerden yola çıkılarak ayni yazılımlar tekrarlanır. Karniyol arısı 1930 lu yıllardan beri yapılan ıslah çalışmasıyla oğul egilimi o kadar aza indirgenmişki bunu henüz gören yok.
Bu hafta sonu bir kovandan anaarı sütüğ alınacaktı. Bu kovana ne zaman gitsem elim boş dönmezdim.
Nerden taktılarsa işçiler kazan kaldırıp, Karniyol F1 anaarıyı degiştirmek için aylardır ugraşıyorlardı.
Onlar meme yapıyor ben lazım oldumu sütünü alıyordum lazım olmadığında memeleri bozoyordum.
Dün gene larva transferi vardı, sütçü kovanın kapısını çaldım. Biraz geç kalmışım, bir baktım memelerden birinden anarı çıkmış.
Eyvah dedim kovandaki hazır anaarıyı kestiler, hemen çıtaları incelemeye başladım kovanın en sagındaki son çıtada buldum ve hemen kafesledim.
Sonra yeni çıkananaarıyı aradım oda en solda yavruların üstünde dolaşıyordu.
Kitaplar derki, meme kapandımı eski anaarı kendisine tabi olanları alır ve oğul çıkar.
Malisef çıkmıyor, bu olayı karniyolda çok görmeye başladık. Yeni anaarı çıktıktan sonra eşleşmesini bekliyor, eşleşip geldikten sonra eski anaarı ya kesiliyor yada iki anaarı kovanda yumurta faliyetine devam ediyor.
Bana göre Karniyol F1 arının hiç sorunu yok. Şu an dört çıta yavrulusu vardı. Yanlız memeyi devamlı kenarları bozuk çıtaya yaptı, bu bir ayrıntımı bilemiyorum. Bir tane Alman F1 var oda aynı işi yapıyor onun meme yaptıgı çıtayıda düzdün bir çıtayla degiştireyim bakalım ne olacak.
Çıtada iki meme yapmış, biri bir tarafta digeride ters tarafta. Bundan anaarı çıkınca öteki memeyi bozmuşlar.
Yeni karniyol F2 geziniyor.
Eski anaarıyı başka bir anasız kovanım vardı ona verdim. karniyolar 30-40 çıtada çalışırken bile oğul vermeyip anaarıyı yedekleyerek degiştirmekteler. Bu karniyol arısının ayrı bir özelliği olsa gerek.

1 yorum:

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ana arıyı öldürüp ogula giden arı,bal vermez,kısa hesap 40.000 işçi arıdan kovanı mahrum eder.Yirmi gün ana arı yumurta atmazsa günlük 2000 yumurta hesabından 40.000 işçi arıya ulaştım.Yedeklemeli ana değiştiren kovan hem bal verir arı da kadrodan düşmez artar.Selam karniyolcu saglıcakla kal.